PIECZONE WARZYWA Z RODZYNKAMI (I BOCZKIEM)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Kolejny przepis na podanie warzyw w trochę inny sposób. To „lekki” posiłek także dla osób będących na protokole AIP. Pieczone warzywa z rodzynkami i boczkiem są proste w przygotowaniu i odżywcze. Proponowana wersja nie jest dla wegan, ale z pominięciem boczku może się stać bez problemu daniem wegańskim. 

W codziennej diecie każdego z nas powinno się znaleźć minimum 0,5 kg warzyw. Patrząc na jadłospisy klientów widzę, że jest to dość spore wyzwanie, szczególnie w okresie zimowym, kiedy większość dostępnych warzyw musi być poddana obróbce termicznej. Królują za to domowe przetwory z octem i cukrem. Mimo, że to produkty przygotowane w domu, często z własnych warzyw, nie są polecane w codziennej diecie.

Pieczone warzywa są szybkie i proste w przygotowaniu, ale pamiętajmy, że nie powinny przeważać w naszym menu. Jeśli zastanawiamy się, czy je upiec czy ugotować na parze, częściej wybierajmy parowanie! Uzyskamy w ten sposób mniejsze straty witamin, a tym samym wyższą wartość odżywczą. Pamiętajmy także o kiszonkach! Powinny się znaleźć na naszym talerzu minimum raz dziennie.

Wracając do przepisu… Można go wykonać na wiele sposobów :) Tym razem wykonałam wersję wegańską, ale zachęcam do przygotowania wersji bardziej sycącej, takiej jak poniżej.

Składniki:

warzywa świeże lub mrożone: brukselka/ kalafior/ brokuł (około 500 g)

1 łyżka oleju kokosowego, masła klarowanego/ ghee lub smalcu (gęsiego bądź innego dobrej jakości)

2-3 plastry boczku (uwaga – może być to potencjalne źródło glutenu, dlatego patrzymy na skład!); pominąć w wersji wegańskiej

przyprawy: sól morska/ himalajska, świeży pieprz i dowolne zioła, np. majeranek, ewentualnie czosnek

1 garść rodzynek niesiarkowanych

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy wodą, pozostawiamy na 5 minut do namoczenia. Następnie odcedzamy na sitku.

Na blasze rozsypujemy równomiernie podzielone na mniejsze części warzywa (brukselkę możemy przekroić na pół). Mrożone warzywa należy przynajmniej częściowo rozmrozić przed upieczeniem.

Olej, masło lub smalec roztapiamy, a następnie polewamy warzywa. Mieszamy rękami warzywa z tłuszczem, aby były dokładnie nim pokryte.

Boczek kroimy w drobną kostkę.

Obtoczone w tłuszczu warzywa posypujemy kawałkami boczku oraz rodzynkami i przyprawami.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.

Gotowe!

Takie warzywa mogą stanowić oddzielne danie. To dobry sposób na przemycenie warzyw, szczególnie tych, które nie są często lubiane, jak brukselka czy brokuły.

W wersji wegańskiej możemy pominąć boczek i użyć odpowiedni tłuszcz. Tak upieczone warzywa warto podać z serem wegańskim wykonanym z orzechów.

 Smacznego! :)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Dodaj komentarz