KRĄŻKI/ BAJGLE PALEO Z DYNIĄ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Szkoda, że nie mam formy na bajgle! Już sobie wyobrażam ich smak ze świeżym masłem. Mmmm… Okazuje się, że kształt jednak się liczy ;) Podobnie jak w przypadku makaronu – każda forma smakuje inaczej. Kto wie dlaczego? Proszę o komentarz :D Polecam ten prosty i szybki przepis na płaskie bułki bądź bajgle paleo: bez zbóż, glutenu, mleka i drożdży z pure z dyni. 

Wraz ze spróbowaniem tych płaskich bułek, postanowiłam po weekendzie kupić blachę na bajgle. Muszę, po prostu muszę, wypróbować ten przepis właśnie jako bajgle, bo tęsknię trochę za innym pieczywem. Chleb czasem mnie chwilowo nie raduje ;) Powtarzam to niemal cyklicznie. Jestem pewna, że można tę masę wykorzystać również do wypieku chleba. Jest ona elastyczna, wilgotna, a co najważniejsze – po upieczeniu nie kruszy się przy krojeniu.

Obecnie nie spożywam zbóż, dlatego poszukuję nowych smaków i inspiracji na stronach o diecie paleo i AIP. Tak powstał przepis na te bajgle :) Zerknijcie, jakie proste!

Składniki: 

1/3 szklanki przesianej mąki kokosowej

3 jaja (wiejskie/ eko)

1/2 szklanki puree z dyni

3 łyżki zmielonego i odtłuszczonego (ważne!) siemienia lnianego  

1/4 szklanki mleka kokosowego (lub migdałowego)

2 łyżki oleju kokosowego/ masła klarowanego/ ghee 

0,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1/8 łyżeczki soli himalajskiej/ morskiej/ kłodawskiej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 płaska łyżeczka miodu naturalnego lub syropu klonowego bądź ksylitolu/ erytrytolu

Przygotowanie:

Kawałek dyni myjemy, obieramy a następnie blenderujemy/ ścieramy/ siekamy, tak aby powstało pure.

[Ja miałam dynię zamrożoną (w kawałkach). Po wyjęciu z zamrażalnika robi się ona mokra i miękka (także skórka). Odcisnęłam zatem z niej wodę, pokroiłam ją na mniejsze kawałki a następnie zblenderowałam (odcięłam również wcześniej skórkę – na wszelki wypadek).]

W jednej misce mieszamy mąkę kokosową, cynamon, sól oraz siemię lniane (ważne aby było odtłuszczone).

W drugiej misce ubijamy jajka z mlekiem roślinnym, roztopionym olejem/ masłem/ ghee, puree z dyni, miodem/syropem/bądź innym „słodzikiem”.

W szklance mieszamy dokładnie sodę z octem i dodajemy do ubitej masy jajecznej.

Następnie miksujemy mokre składniki z suchymi, tak aby powstała dość gęsta i zwięzła masa, którą można formować w dłoniach.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wykładamy na blasze wyścielonej papierem okrągłe placki bądź wykładamy blachę na bajgle masą. Można użyć również foremek do muffinów. Osobiście wybrałabym tę drugą opcję :)

Pieczemy przez 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia. Voila! :)

Przepis mogą wypróbować również osoby ograniczające związki FODMAPs – należy wykorzystać w przepisie odpowiednią dynię (inny rodzaj niż zwykłą pomarańczową).

Smacznego! :)

 

Polecane artykuły

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

2 Komentarze

  • Ta dynia to powinna być upieczona czy surowa?

    • Ja użyłam surowej :) ale myślę, że pieczona też będzie OK. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz