MAKARON GRYCZANY Z SOSEM WARZYWNYM

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kolejny przepis na szybkie danie, które możesz zrobić w 10-15 min z tego, co masz w domu. Oczywiście, jeśli takie produkty jak szpinak, suszone pomidory czy odpowiedni makaron są typowymi produktami widzianymi w Twojej kuchni. Makaron gryczany z sosem – i czego chcieć więcej?

Jednym z podstawowych problemów moich pacjentów jest trudność z rozstaniem się z pszennym makaronem, szczególnie wtedy, gdy czarno na białym widać nadwrażliwość na to zboże w testach nietolerancji. Co można w takiej sytuacji zrobić? Najprościej – zamienić makaron na taki, który może być użyty (m.in. gryczany, jaglany, żytni, z teff, owsiany, z cieciorki, z soczewicy, z mąki z batatów i tapioki czy ryżowy). Gdzie takie makarony można kupić? Najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością, na zapas. Największy wybór będzie na pewno dostępny online. Takim sklepem z dużym wyborem jest chociażby Misiontek.pl.

A taki inny makaron można przygotować na wiele sposobów – do lżejszych dodatków, mało wyrazistych, warto wykorzystać makarony jaśniejsze, z mąk, które dość łatwo przybierają smak składników (jak makaron z brązowego ryżu, makaron jaglany, z teff, itp.).

Ten makaron poniżej został przygotowany w 100% z mąki gryczanej (firmy Fabijańscy); ma wyrazisty smak, ale dzięki konkretnym dodatkom (brukselka, koncentrat pomidorowy, czarny sezam) całość bardzo ciekawie się skomponowała :)

Składniki (1 porcja):

70-100 g suchego makaronu gryczanego (ja użyłam takiego z Rossmanna)

garść szpinaku

5-6 brukselek

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 małej białej cebuli

3-4 suszone pomidory

1 łyżka koncentratu lub przecieru pomidorowego

1 łyżeczka czarnego sezamu, pestek dyni, migdałów lub inne nasiona/pestki

sól naturalna, pieprz czarny, papryka słodka

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej lekko tłuszcz. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Następnie dorzuć pokrojone na pół lub na ćwiartki brukselki oraz dużą garść umytych listków szpinaku. Podduś warzywa przez kilka minut, od czasu do czasu je zamieszaj. Dodaj sól naturalną i świeżo mielony pieprz oraz (ewentualnie) słodką paprykę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj następnie przecier pomidorowy i pokrojone w paski suszone pomidory.

W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy ten będzie gotowy, dodaj go do rozgrzanego sosu. Wymieszaj wszystko dokładnie. Przełóż makaron do talerza i posyp go na końcu sezamem. Voila!

Makarony z innych mąk niż pszenna dość często bardzo szybko się gotują – tylko 3-4 minuty, bądź nieco dłużej czyli do 6 minut. Dlatego też, przy gotowaniu, bardzo ważne jest, aby sprawdzić na opakowaniu ilość minut potrzebnych do uzyskania makaronu al dente. Nastaw minutnik, nie rozgotuj go! Zbożowa breja nie jest Ci potrzebna :)

Smacznego!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or