PŁASKI CHLEB AIP / PALEO

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Przyznam, że ten płaski chleb AIP jest efektem nieudanej próby wykonania bułek paleo :) Liczę, że następnym razem się uda, ponieważ w smaku niezwykle przypomina słodkie andruty. Bułki o smaku andrutów… o tym nawet glutenowcy nie śnią! ;)

Kolejna odsłona chleba paleo w wersji wegańskiej, bez jajek. Ma słodki zapach i smak, ale mimo wszystko dobrze łączy się z drobiem, masłami orzechowymi (jeśli dozwolone) bądź warzywami.

Składniki:

2 zielone banany (muszą być bardzo zielone)

1 i 1/4 szklanki mąki z tapioki 

2 łyżki mąki kokosowej

1/8 łyżeczki sody do pieczenia

1/4 łyżeczki kamienia winnego

1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowego bądź bez konserwantów)

2 łyżki roztopionego masła ghee lub klarowanego

opcjonalnie: czosnek przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  2. W oddzielnym naczyniu rozgniatamy banany (można użyć do tego tłuczka do ziemniaków lub prasy, jeśli banany są zbyt twarde).
  3. Do suchych składników dodajemy mokre składniki, miksujemy, a następnie rozgniecione banany i ponownie miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać 1-2 łyżki mąki z tapioki.
  4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy ciasto na papier. Ciasto powinno być równomiernie rozłożone na całej blaszce.
  5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 205 st.C.
  6. Placek pieczemy przez 15 – 20 minut.
  7. Po wyjęciu, studzimy i kroimy na prostokąty.

chleb_aip_dietetyk_chelm

dietetyk_chelm_bez_glutenu

Ciepłe są też świetnym ciastkiem :)

Smacznego!

Polecane artykuły

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Dodaj komentarz