TESTY NIETOLERANCJI POKARMOWEJ

Testy nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej zyskują na popularności – nie tylko wśród dietetyków, ale także wśród lekarzy i w ośrodkach leczniczych. Od lat pracuję na testach firmy Cambridge Diagnostics. Mam do wyników pełne zaufanie, między innymi dlatego dołączyłam do ich zespołu :) W ofercie dostępne są zarówno testy ambulatoryjne (do pobrania krwi z palca w domowym zaciszu), jak i panele laboratoryjne.  Dlaczego warto wykonać taki test?

DLACZEGO WARTO WYKONAĆ TESTY NADWRAŻLIWOŚCI (NIETOLERANCJI) POKARMOWYCH?

Do niedawna termin „nietolerancja pokarmowa” oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywa głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG).

Reakcje nadwrażliwości pokarmowej związanej z przeciwciałami IgG Chełm

Pojęcia „alergia pokarmowa”, „nietolerancja pokarmowa” i „nadwrażliwość na pokarmy” są to często zamiennie używane i mylone ze sobą. Reakcje wyzwalające odpowiedź immunologiczną najczęściej określa się jako „alergie”. Dochodzi do nich, gdy organizm nadmiernie reaguje na produkty, które u większości osób nie powodują takiej odpowiedzi. Taka nadmierna reakcja powoduje uruchomienie produkcji przeciwciał przez układ odpornościowy. Przeciwciała te atakują niektóre białka pochodzące z żywności, które układ odpornościowy rozpoznaje jako zagrożenie.

Alergie podzielone są na cztery typy: I, II, III i IV. Przynależność do poszczególnych typów zależy od tego, która część układu odpornościowego ulega aktywacji i w jakim czasie występuje reakcja. Typowa alergia pokarmowa należy do reakcji typu I. Nadwrażliwość na pokarmy, o której tu mowa (i której dotyczą prezentowane testy diagnostyczne), to reakcja typu III: alergia zależna od przeciwciał IgG/ nietolerancja pokarmowa/ nadwrażliwość na pokarmy typu III czy zależna od przeciwciał IgG.

Reakcje te charakteryzuje produkcja przeciwciał IgG oraz stopniowe tworzenie kompleksów immunologicznych antygen-przeciwciało, które są odkładane lokalnie w tkankach i powodują przewlekły, uogólniony stan zapalny. Kompleksy te są odpowiedzialne za opóźnione występowanie objawów – w kilka godzin lub dni po spożyciu określonego pokarmu, przez co często występujące objawy nie są kojarzone ze spożytymi pokarmami. Do objawów należą: niepokój, depresja, zespół jelita drażliwego, bóle głowy/ migreny, zmęczenie, nadciśnienie, egzema, astma, bóle stawów, przewlekły katar, zapalenie stawów, problemy z wagą oraz fibromialgia. Możliwe jest wyeliminowanie powodujących objawy produktów z diety na pewien czas, a następnie, po ustąpieniu objawów, ich ponowne, stopniowe wprowadzanie.

Według raportu British Alergy Foundation już ponad 45% populacji może doświadczać dolegliwości z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej (nadal brakuje dokładnych danych medycznych). Manifestacja kliniczna nietolerancji pokarmowej w 70% jest wielonarządowa, a jej objawy mogą dotyczyć wielu układów jednocześnie: pokarmowy, nerwowy, kostno-stawowy i mięśniowy, hormonalny i płciowy, skóra.

Nietolerancja pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku – zarówno w okresie dzieciństwa, w wieku dojrzałym jak i u seniorów.

Istnieje wiele przyczyn powstawania nietolerancji pokarmowej, jak: niewłaściwa dieta (również matki i dieta niemowlęcia), choroba jelit, obecność pasożytów i drobnoustrojów, nadużywanie leków, styl życia, zanieczyszczenie środowiska.

Długotrwałe spożywanie nietolerowanych pokarmów może być przyczyną wielu chorób, jak: zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zespół napięcia przedmiesiączkowego, choroba Hashimoto, astma, depresja i wiele innych.

Jedną z najskuteczniejszych metod leczenia objawów nietolerancji pokarmowej jest unikanie szkodliwego pokarmu czyli dieta eliminacyjna w oparciu o wynik testu w kierunku pokarmowo-swoistych IgG oraz wzmacnianie bariery jelitowej (leczenie jelita).

Na swoim przykładzie mogę potwierdzić skuteczność w stosowaniu diety opartej o wynik testu Food Detective – więcej na ten temat można przeczytać tutaj. Zauważa się również poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także zmniejszenie cellulitu u kobiet stosującej dietę dobraną na podstawie wyników testów nietolerancji pokarmowych związanych z IgG (doświadczenia własne, koleżanek i pacjentek, potwierdzone na szkoleniach).

Dość często nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jest brana pod uwagę bądź zalecana do sprawdzenia w sytuacji, gdy występują niepokojące objawy (typowo alergiczne), a jednocześnie testy skórne, kontaktowe czy panele IgE z krwi są negatywne. Niejednokrotnie testy nietolerancji pokarmowej potwierdzają nieprawidłową reakcję na pokarm.

DIETA ELIMINACYJNA ma za zadanie:

  • wyciszyć reakcje alergiczno-immunologiczne w obrębie przewodu pokarmowego,
  • zminimalizować prawdopodobieństwo tzw. reakcji pseudoalergicznych,
  • zmniejszyć przepuszczalność bariery śluzówki jelita dla innych pokarmów (nowych alergenów),
  • poprawić czynność absorpcyjno-trawienną przewodu pokarmowego.

Aby osiągnąć zamierzone cele należy unikać nietolerowanej żywności przez okres kilku tygodni, a nawet miesięcy czy lat (w zależności od rodzaju szkodliwego pokarmu, wieku, zaawansowania choroby i ogólnego stanu zdrowia). Dieta eliminacyjna powinna być stosowana pod nadzorem specjalisty – lekarza i/lub dietetyka.

[materiały: Cambridge Diagnostics]

Dowiedź się więcej:


TESTY AMBULATORYJNE

Jeden z najbardziej znanych testów nietolerancji pokarmowej. Jedyny taki test na świecie!

  • Food Detective – badana 59 pokarmów w 46 grupach produktów; test jakościowy

Wykonać można tutaj: Poradnia Dietetyczna przy Cambridge Diagnostics

Zamówić można tutaj (do samodzielnego wykonania): zamówienia online

W tym miejscu znajdziesz więcej informacji na temat testu: www.cambridge-diagnostics.pl


TESTY LABORATORYJNE

Diagnostyka laboratoryjna nadwrażliwości pokarmowych związanych z przeciwciałami IgG (pobiera się krew z palca lub z żyły do małej probóweczki):

  • FoodTest 40 (analiza laboratoryjna 40 pokarmów) – „standardowa” Elisa
  • FoodTest 110 (analiza 110 pokarmów) – „standardowa” Elisa
  • FoodPrint® 80 (analiza 80 pokarmów w dobrej cenie) – metoda mikromacierzowa, niezwykle czuła
  • FoodPrint® 120 (bardzo dobry, optymalny panel badający 120 pokarmów) – metoda mikromacierzowa, niezwykle czuła
  • FoodPrint® 160 Vegetarian (analiza 160 pokarmów; dedykowany dla wegetarian)  
  • FoodPrint® 220 (analiza ponad 200 pokarmów) – największy panel w baaardzo konkurencyjnej cenie; analizowana jest w panelu także transglutaminaza IgG

Pokarmy oznaczane w testach laboratoryjnych można znaleźć tutaj.

Okres oczekiwania na wynik to 5-7 dni roboczych (przeważnie szybciej).

Wykonać można tutaj: Poradnia Dietetyczna przy Cambridge Diagnostics

Zamówić można tutaj (do samodzielnego wykonania): zamówienia online

W tym miejscu znajdziesz więcej informacji na temat testu: www.cambridge-diagnostics.pl

Jeśli jesteś profesjonalistą i chciałbyś mieć takie badanie w swojej praktyce bądź chciałbyś polecać naszą diagnostykę swoim klientom – skontaktuj się z wybranym przedstawicielem handlowym: kontakt