„PEREŁKI” GLUTEN FREE EXPO 2015

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Miesiące przygotowań, dwa dni imprezy i po wszystkim. W sobotę 23 maja zakończyło się wielkie święto bezglutenowców – Gluten Free EXPO 2015, które miało miejsce w Warszawie. Miałam okazję uczestniczyć w wydarzeniach piątkowych. Mimo, że mogłam poświęcić jedynie kilka godzin na zwiedzanie targów, w żaden sposób ich nie żałuję, a wręcz przeciwnie – chciałam spędzić ich więcej i cieszę się, że udało mi się na to wydarzenie dojechać, bo warto! Tych których nie było w tym roku, zachęcam do odwiedzenia EXPO w kolejnych latach.

Dobra organizacja, wielu wystawców (zarówno tych znanych producentów, jak i początkujące marki), ciekawe wykłady zgodne z najnowszą wiedzą, zachęcające zapachy gotowania i wiele innych atrakcji.

Gotowe produkty bezglutenowe

Nie jestem zwolennikiem gotowej żywności bezglutenowej. Sama bazuję na pojedynczych produktach, tworząc coś z niczego. Zachęcam do tego swoich pacjentów. Podstawą powinno być prawdziwe, nieprzetworzone jedzenie. Oczywiście, w sytuacjach wyjątkowych możemy posiłkować się gotowymi wyrobami, ale musimy liczyć się z tym, że paczkowane produkty jak chleb, płatki czy ciastka należą do żywności wysoko przetworzonej, czyli uznawanej za niezdrową, mimo że nie ma w ich składzie pszenicy.

Na targach pełno było wystawców z gotowymi wyrobami. Część z nich w swojej ofercie zawierała także produkty wegańskie, tj. bez mleka czy jaja, a także bez cukru. Pojedyncze produkty nie zawierały również skrobi pszennej bezglutenowej. A szkoda, że tylko część, ponieważ gro osób nie toleruje również skrobi pszennej bezglutenowej. Na rynku nie ma niestety produktów, które nie zawierają mąki ryżowej czy kukurydzianej. Technologicznie trzeba się naprawdę wysilić, aby zastąpić te dwie mąki w gotowym produkcie, jednak sądzę, że jest to możliwe. Obecnie mąk bezglutenowych jest wiele, a kilka produktów gotowych premium bez mąki kukurydzianej czy ryżowej byłoby wskazane, nawet za nieco wyższą cenę.

Na takie zmiany trzeba jednak poczekać.

MOJE „PEREŁKI” GLUTEN FREE EXPO

W ciągu tych kilku godzin odwiedziłam wszystkie stoiska. Spośród nich wybrałam kilka, które moim zdaniem zasłużyły na wyróżnienie. Kolejność jest przypadkowa.

  •  Bezglutenowe tartaletki wegańskie

Gotowe podkłady babeczek. Idealne na przyjęcie, gdzie zjada się przystawkę lub ciasteczko jednym kęsem.

Nie zawierają: pszenicy, mleka, masła, jajek, mąki kukurydzianej i soi.

Skład: mąka (mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, skrobia z tapioki, mąka migdałowa, mąka amarantusowa, mąka jaglana, mąka z ciecierzycy, mąka gryczana), olej kokosowy, izomaltuloza, woda, fruktoza, wanilia, guma ksantanowa.

Może zawierać śladowe ilości orzechów. Jak widać, data ważności produktu to kilka dni.

tartaletki_wege

tartaletki_bezglutenowe_wege

Poznałam młodą autorkę przepisu i twórczyni małych tartaletek. Gdybym potrzebowała tego typu gotowych produktów, na pewno złożyłabym zamówienie własnie u niej. Osobiście wolę wybrać gotowe produkty bezglutenowe małych firm.

  • Katering Macro Bios Bar – posiłki pełnowartościowe, biodynamiczne, dopasowane do pory roku, bez chemicznych dodatków, makrobiotyczne

Dlaczego warte uwagi?

Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że taka firma istnieje na rynku polskim. Na EXPO spróbowałam typowego śniadania serwowanego przez firmę. Co mogę powiedzieć… W czasie jedzenia było czuć, że to samo zdrowie :)

Posiłki gotowane są według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, a sama firma sięga po filozofie oparte na fundamencie życia w zgodzie z Naturą. Używane są produkty możliwie ekologiczne, najwyższej jakości. Posiłki przygotowywane są codziennie na świeżo, a do klienta dostarczane są jeszcze ciepłe w specjalnych termosach.

Posiłki przygotowywane są ze zbóż naturalnie bezglutenowych i certyfikowanych jako ekologiczne i bezglutenowe.

Więcej informacji na www.macrobiosbar.pl

Jeśli chcemy skorzystać z uroków Natury w pełni tego słowa znaczeniu, właściciele zapraszają do Gościńca Bocianowo w Węgorzewie. Odpoczynek w ponad 100-letnim domu, wśród niezwykłych zwierząt (gospodarze mają małe stadko alpak) oraz ekologiczne posiłki.

Więcej informacji i zdjęć na www.gosciniecbocianowo.pl

Idealny odpoczynek dla spragnionych wyciszenia. Taki urlop i mi się marzy :)

  •  Tłoczony sok z borówki amerykańskiej 100%

Nie znam osoby, która nie lubi borówek amerykańskich. Jest to zatem idealny produkt dla miłośników tych owoców. Gęsty, naturalnie mętny nieklarowany, o intensywnym smaku borówki. Porcja zawiera aż 108 mg antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy!

Posiadam takowy sok. Zamierzam go wykorzystać na wieczór spa: naturalne kosmetyki, bawełniane ubranie, duża dawka witamin i sen przy relaksacyjnej muzyce. Zobaczymy jakie będzie samopoczucie po takim „resecie”…

Produkty firmy Lifeberry wykorzystują własne borówki amerykańskie. Nie zawierają alergenów, są też bezpieczne dla osób chorujących na celiakię.

Produkt można obecnie kupić jedynie w internecie, np. w sklepie misiontek.pl

Więcej informacji na www.lifeberry.pl

INNE CIEKAWE

Warte uwagi są również:

  • wegańskie batony proteinowe Veggie Protein
  • musy owocowe firmy Menii

Batony w smaku mogą nie przypaść wszystkim do gustu. Są suche, baaardzo roślinne (i nie ma co się dziwić), ale na pewno lekkie. Dla mnie są OK. Trudno jest mi powiedzieć czy mi smakują czy nie :) Bardzo ciekawa propozycja gotowej przekąski, nie tylko dla sportowców wegetarian czy wegan. Tych, którzy uwielbiają wege nowinki mogą zachwycić.

Musy owocowe są naturalnymi produktami, a przy tym wygodnymi w spożyciu poza domem czy w czasie podróży. Mogą również posłużyć jako krem owocowy do ciast czy deserów na zimo. Delikatne i pyszne, jak to wszystko dla mnie, co owocowe.

Z niecierpliwością czekam na kolejny rok.

Jeśli ktoś z odwiedzających ma inne spostrzeżenia, zapraszam do pozostawienia komentarza.

Pozdrawiam!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

1 thought on “„PEREŁKI” GLUTEN FREE EXPO 2015

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *