DOMOWA WEGETA NATURALNIE

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Genialny, a zarazem banalny przepis!! :) Smakuje jak przyprawa ze sklepu, a ma w sobie dosłownie 2 składniki, a jedyne czego potrzebujesz ze sprzętów – młynek do kawy. Jeśli brakuje Ci charakterystycznego smaku wegety w dietetycznych daniach – ta domowa wegeta jest dla Ciebie! 

Wegeta do kupienia w sklepie jest często chemicznym produktem. Może zawierać sztuczne barwniki i aromaty (mogą przyczyniać się do powstania alergii i hiperaktywności u dzieci), a także wzmacniacze smaku (mają udowodniony wpływ na powstawanie nadwagi i otyłości) i konserwanty, skrobię modyfikowaną, ekstrakt z drożdży czy cukier.

W tym momencie rzeczywiście ich jakość jest lepsza niż przed laty. Powstały także formy „naturalne” z obniżoną zawartością soli, bez konserwantów i glutaminianu sodu, ale mimo wszystko jest to produkt przetworzony i nie wiadomo do końca jakiej jakości składniki zostały dodane w produkcji. W większości przypadków mogą również zawierać gluten, co jest istotne dla osób na diecie bezglutenowej.

Warto zatem poświęcić czas na przygotowanie domowych dodatków do gotowania.

Co jest potrzebne do przyrządzenia naturalnej domowej wegety?

Składniki:

opakowanie suszonej włoszczyzny (możemy również susz sami zrobić ze świeżych warzyw: marchwi, selera i pietruszki oraz pora)

1 łyżka soli himalajskiej lub morskiej

opcjonalnie ususzona natka pietruszki, inne ususzone zioła

a także: młynek do kawy i słoiczek

Przygotowanie

Wszystkie składniki mielimy w młynku na drobny pył. VOILÀ! :) Przechowujemy w szczelnym słoiczku. Możemy dodać taką wegetę do zup, kotletów, sosów i wszędzie tam, gdzie brakuje nam „tego” smaku.

wegeta

Pozdrawiam! :)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or