CIASTKA JAGLANE Z KOKOSEM

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kolejny sposób na wykorzystanie resztek :) Uwielbiam takie przepisy. Nic się nie marnuje. Tym razem przepis na ciastka jaglane. Nie jest wegański, użyłam w przepisie jajko, ale bez problemu można je pominąć, a zamiennie dodać mielone siemię lniane (odtłuszczone) bądź dodać mąkę z tapioki.

Przepis prosty, szybki, łatwy w modyfikacji. Ciastka pięknie pachną.

W przepisie wykorzystałam masę kokosową, która pozostała po produkcji mleka, kaszę natomiast ugotowałam na śniadanie, a pozostałą część postanowiłam wykorzystać w formie ciastek. Zachęcam do tworzenia własnych przepisów z resztek kasz, mas po produkcji mleka i warzyw świeżych bądź mrożonych.

Składniki:

1-1,5 szklanki masy kokosowej po produkcji mleka (można również zblenderować wiórki z odrobiną mleka)

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (lepsza jest kleista konsystencja)

2 czubate łyżki mąki ryżowej

1 jajo

2 łyżki miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia b/glutenowego

ekstrakt z wanilii

szczypta soli

opcjonalnie: sezam, cynamon, mak, inne

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem. Ja kaszy nie blenderowałam na gładko. Wolałam, aby część ziaren pozostała w całości. Można jednak masę zmielić na gładko. Jeśli mamy ochotę, pod koniec mieszania dodajemy świeże owoce (np. jagody), sezam czy mak bądź przyprawy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przy użyciu łyżki, wykładamy ciasto na papierze, tworząc okrągłe ciastka. Wstawiamy blachę (u mnie 2) do nagrzanego do 200st.C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st.C i kontynuujemy pieczenie przez 10 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek. Można ciastka mrozić.

Ciastka są dobrą przekąską na 2 śniadanie.

Smacznego!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or