BEZGLUTENOWY CHLEB PALEO Z ZIARNAMI

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Jeśli znudził Ci się zwykły chleb, ta propozycja jest warta uwagi: bezglutenowy chleb paleo – bez zbóż, za to z miksem ziaren i orzechów. Tym razem propozycja nie dla wegan.

Przygotowanie chleba jest niezwykle proste, jeśli mamy wszystkie składniki już gotowe do wykorzystania. Ja jednak  spędziłam trochę czasu z dziadkiem do orzechów. Mam takie szczęście, że posiadam swoje orzechy :)

Takie małe przypomnienie na start: przed moczeniem należy orzechy przelać wrzątkiem (na sitku).

Składniki:

5 jajek

100 g orzechów włoskich

100 g orzechów laskowych

100 g sezamu

100 g nasion słonecznika

100 g pestek dyni

100 g nasion lnu

100 g żurawiny suszonej lub rodzynek (ja użyłam 60 g świeżej żurawiny i 40 g rodzynek)

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

sól himalajska lub morska (około 1 płaskiej łyżeczki)

woda (do namoczenia nasion i orzechów)

Przygotowanie:

Nasiona (oprócz lnu) i orzechy zalewamy letnią wodą filtrowaną lub źródlaną. Moczymy przez minimum 10 minut. Następnie ubijamy jajka mikserem, dodajemy sól i mieszamy ze wszystkimi nasionami i orzechami.

Wyścielamy keksówkę papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto i pieczemy w 180 st.C przez 50 minut.

Najlepiej kroić chleb po wystygnięciu.

bezglutenowy chleb paleo z ziarnami

bezglutenowy chleb paleo: z ziaren i jajek

 

Ten bezglutenowy chleb paleo jest sycący i ciekawy w smaku, lekko słodkawy dzięki dodatkowi owoców suszonych. Zmusza do dokładnego gryzienia, co może być zaletą lub wadą. Jest dobrym dodatkiem do śniadania białkowo-tłuszczowego lub jako przegryzka.

Warto podawać taki chleb dzieciom, które muszą ćwiczyć jamę ustną – gryzienie wpływa na mięśnie wokół ust i pracę języka. Trening razem z jedzeniem :)

Smacznego!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or