WEGAŃSKI CHLEB BANANOWY

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Chleb bananowy to słodka przekąska dla łasuchów bądź dobre źródło węglowodanów w ciągu dnia dla osób aktywnych. Zawiera proste, dostępne już powszechnie, składniki, a co najważniejsze – jest hipoalergiczny. Odpowiedni dla wegan i osób ograniczających związki FODMAPs.

Mąka kokosowa to moja ulubiona bezzbożowa mąka. Jest wysokobłonnikowa i wysokobiałkowa, dość lekka w wypiekach, a do tego nadaje charakterystyczny smak. Jeśli coś obecnie piekę, to właśnie z jej użyciem.

Może się też wydawać, że sporo jem bananów. Ostatnio był koktajl z bananem, teraz chleb bananowy. Jakoś tak wyszło, że te przepisy się skumulowały. Tak naprawdę wykorzystuję je głównie jako zamiennik cukru do wypieków. Samodzielnie jedzone są dla mnie zbyt słodkie. Sięgam po banana przed ciężkim treningiem bądź w sytuacji awaryjnej, gdy muszę coś zjeść, a nie przygotowałam jedzenia.

Nie jem zatem w kółko banana z koksem :D Wystarczy spojrzeć na Instagrama.

Składniki:

4 dojrzałe banany (duże sztuki; 500 g)

1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 

1/2 szklanki wody lub mleka kokosowego 

110 g mąki gryczanej

60 g mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

1 łyżeczka cynamonu i/lub wanilii

Przygotowanie:

Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski. Dodajemy roztopiony olej kokosowy i blenderujemy (ja używam ręcznego blendera) na gładką masę (nie za długo).

Mąki przesiewamy przez sito i umieszczamy w drugim naczyniu razem z pozostałymi suchymi produktami.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Smarujemy dokładnie olejem kokosowym małą keksówkę.

Dokładnie łączymy mikserem składniki mokre i suche. Przekładamy masę do przygotowanej keksówki.

Na wierzchu możemy wyłożyć plastry banana – ładnie będzie się całość prezentować.

Ważne, aby przed pieczeniem keksówkę wypełnioną masą uderzyć kilka razy o blat.

Pieczemy przez 55-60 minut.

Chleb można podawać na ciepło lub zimno, samodzielnie lub z masłem/ awokado/ masłem orzechowym bądź również z pastami, np. drobiowymi i warzywami. Wiem, że chleb jest słodki, ale wiele osób lubi połączenie mięsa drobiowego ze słodkimi sosami owocowymi.

Taki chleb bananowy można podawać też jako ciasto, dlatego masę można przełożyć także do foremek na muffiny.

Smacznego! :)

Polecane artykuły

  • BUDYŃ JAGLANY Z SOSEM Z MELONABUDYŃ JAGLANY Z SOSEM Z MELONA
  • WEGAŃSKIE PESTO Z AWOKADOWEGAŃSKIE PESTO Z AWOKADO
  • BABECZKI BANANOWO-KOKOSOWEBABECZKI BANANOWO-KOKOSOWE
  • CHLEB GRYCZANYCHLEB GRYCZANY
  • BEZGLUTENOWE KRAKERSY DROŻDŻOWEBEZGLUTENOWE KRAKERSY DROŻDŻOWE
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

2 Komentarze

  • Czym można zastąpić mąkę gryczaną tak aby przepis był dla AIP?

    • Nie próbowałam jeszcze modyfikacji tego przepisu, ale myślę, że można pokombinować z większą ilością mąki kokosowej i dodać tapiokę/ mąkę z manioku (mąka z manioku lepiej nadaje się do tortilli więc pewnie i do wypieków). Mąka kasztanowa może być tu zbyt słodka :)

Dodaj komentarz