Testy nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej zyskują na popularności – nie tylko wśród dietetyków, ale także wśród lekarzy i w ośrodkach leczniczych. Od lat pracuję na testach firmy Cambridge Diagnostics. Mam do wyników pełne zaufanie, między innymi dlatego dołączyłam do ich zespołu :) W ofercie dostępne są zarówno testy ambulatoryjne (do pobrania krwi z palca w domowym zaciszu), jak i panele laboratoryjne. Dlaczego warto wykonać taki test?
DLACZEGO WARTO WYKONAĆ TESTY NADWRAŻLIWOŚCI (NIETOLERANCJI) POKARMOWYCH?
Do niedawna termin „nietolerancja pokarmowa” oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywa głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG).
Pojęcia „alergia pokarmowa”, „nietolerancja pokarmowa” i „nadwrażliwość na pokarmy” są to często zamiennie używane i mylone ze sobą. Reakcje wyzwalające odpowiedź immunologiczną najczęściej określa się jako „alergie”. Dochodzi do nich, gdy organizm nadmiernie reaguje na produkty, które u większości osób nie powodują takiej odpowiedzi. Taka nadmierna reakcja powoduje uruchomienie produkcji przeciwciał przez układ odpornościowy. Przeciwciała te atakują niektóre białka pochodzące z żywności, które układ odpornościowy rozpoznaje jako zagrożenie.
Alergie podzielone są na cztery typy: I, II, III i IV. Przynależność do poszczególnych typów zależy od tego, która część układu odpornościowego ulega aktywacji i w jakim czasie występuje reakcja. Typowa alergia pokarmowa należy do reakcji typu I. Nadwrażliwość na pokarmy, o której tu mowa (i której dotyczą prezentowane testy diagnostyczne), to reakcja typu III: alergia zależna od przeciwciał IgG/ nietolerancja pokarmowa/ nadwrażliwość na pokarmy typu III czy zależna od przeciwciał IgG.
Reakcje te charakteryzuje produkcja przeciwciał IgG oraz stopniowe tworzenie kompleksów immunologicznych antygen-przeciwciało, które są odkładane lokalnie w tkankach i powodują przewlekły, uogólniony stan zapalny. Kompleksy te są odpowiedzialne za opóźnione występowanie objawów – w kilka godzin lub dni po spożyciu określonego pokarmu, przez co często występujące objawy nie są kojarzone ze spożytymi pokarmami. Do objawów należą: niepokój, depresja, zespół jelita drażliwego, bóle głowy/ migreny, zmęczenie, nadciśnienie, egzema, astma, bóle stawów, przewlekły katar, zapalenie stawów, problemy z wagą oraz fibromialgia. Możliwe jest wyeliminowanie powodujących objawy produktów z diety na pewien czas, a następnie, po ustąpieniu objawów, ich ponowne, stopniowe wprowadzanie.
Według raportu British Alergy Foundation już ponad 45% populacji może doświadczać dolegliwości z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej (nadal brakuje dokładnych danych medycznych). Manifestacja kliniczna nietolerancji pokarmowej w 70% jest wielonarządowa, a jej objawy mogą dotyczyć wielu układów jednocześnie: pokarmowy, nerwowy, kostno-stawowy i mięśniowy, hormonalny i płciowy, skóra.
Nietolerancja pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku – zarówno w okresie dzieciństwa, w wieku dojrzałym jak i u seniorów.
Istnieje wiele przyczyn powstawania nietolerancji pokarmowej, jak: niewłaściwa dieta (również matki i dieta niemowlęcia), choroba jelit, obecność pasożytów i drobnoustrojów, nadużywanie leków, styl życia, zanieczyszczenie środowiska.
Długotrwałe spożywanie nietolerowanych pokarmów może być przyczyną wielu chorób, jak: zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zespół napięcia przedmiesiączkowego, choroba Hashimoto, astma, depresja i wiele innych.
Jedną z najskuteczniejszych metod leczenia objawów nietolerancji pokarmowej jest unikanie szkodliwego pokarmu czyli dieta eliminacyjna w oparciu o wynik testu w kierunku pokarmowo-swoistych IgG oraz wzmacnianie bariery jelitowej (leczenie jelita).
Na swoim przykładzie mogę potwierdzić skuteczność w stosowaniu diety opartej o wynik testu Food Detective – więcej na ten temat można przeczytać tutaj. Zauważa się również poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także zmniejszenie cellulitu u kobiet stosującej dietę dobraną na podstawie wyników testów nietolerancji pokarmowych związanych z IgG (doświadczenia własne, koleżanek i pacjentek, potwierdzone na szkoleniach).
Dość często nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jest brana pod uwagę bądź zalecana do sprawdzenia w sytuacji, gdy występują niepokojące objawy (typowo alergiczne), a jednocześnie testy skórne, kontaktowe czy panele IgE z krwi są negatywne. Niejednokrotnie testy nietolerancji pokarmowej potwierdzają nieprawidłową reakcję na pokarm.
DIETA ELIMINACYJNA ma za zadanie:
- wyciszyć reakcje alergiczno-immunologiczne w obrębie przewodu pokarmowego,
- zminimalizować prawdopodobieństwo tzw. reakcji pseudoalergicznych,
- zmniejszyć przepuszczalność bariery śluzówki jelita dla innych pokarmów (nowych alergenów),
- poprawić czynność absorpcyjno-trawienną przewodu pokarmowego.
Aby osiągnąć zamierzone cele należy unikać nietolerowanej żywności przez okres kilku tygodni, a nawet miesięcy czy lat (w zależności od rodzaju szkodliwego pokarmu, wieku, zaawansowania choroby i ogólnego stanu zdrowia). Dieta eliminacyjna powinna być stosowana pod nadzorem specjalisty – lekarza i/lub dietetyka.
[materiały: Cambridge Diagnostics]
Dowiedź się więcej:
- „Niebezpieczne kilogramy” czyli nadwaga na tle nietolerancji pokarmowych
- Niepożądane reakcje na pokarmy
- Nietolerancja pokarmowa u matki i dziecka
- Czy „nietolerancja pokarmowa” może wpływać na wyniki sportowców?
TESTY AMBULATORYJNE
Jeden z najbardziej znanych testów nietolerancji pokarmowej. Jedyny taki test na świecie!
- Food Detective – badana 59 pokarmów w 46 grupach produktów; test jakościowy
Wykonać można tutaj: Poradnia Dietetyczna przy Cambridge Diagnostics
Zamówić można tutaj (do samodzielnego wykonania): zamówienia online
W tym miejscu znajdziesz więcej informacji na temat testu: www.cambridge-diagnostics.pl
TESTY LABORATORYJNE
Diagnostyka laboratoryjna nadwrażliwości pokarmowych związanych z przeciwciałami IgG (pobiera się krew z palca lub z żyły do małej probóweczki):
- FoodTest 40 (analiza laboratoryjna 40 pokarmów) – „standardowa” Elisa
- FoodTest 110 (analiza 110 pokarmów) – „standardowa” Elisa
- FoodPrint® 80 (analiza 80 pokarmów w dobrej cenie) – metoda mikromacierzowa, niezwykle czuła
- FoodPrint® 120 (bardzo dobry, optymalny panel badający 120 pokarmów) – metoda mikromacierzowa, niezwykle czuła
- FoodPrint® 160 Vegetarian (analiza 160 pokarmów; dedykowany dla wegetarian)
-
FoodPrint® 220 (analiza ponad 200 pokarmów) – największy panel w baaardzo konkurencyjnej cenie; analizowana jest w panelu także transglutaminaza IgG
Pokarmy oznaczane w testach laboratoryjnych można znaleźć tutaj.
Okres oczekiwania na wynik to 5-7 dni roboczych (przeważnie szybciej).
Wykonać można tutaj: Poradnia Dietetyczna przy Cambridge Diagnostics
Zamówić można tutaj (do samodzielnego wykonania): zamówienia online
W tym miejscu znajdziesz więcej informacji na temat testu: www.cambridge-diagnostics.pl