MUFFINY AIP / PALEO Z JAGODAMI

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Szybkie i pyszne muffiny AIP / paleo z jagodami – czyli wypieki bez zbóż, dodatku zamienników cukru, jaj, mleka, mąk z orzechów czy strączków. Specjalne słodkości w sam raz dla gości do przygotowania w 5 minut (nie licząc pieczenia) ;) Można przepis zmodyfikować także do wersji wegańskiej. 

Dieta paleo to sposób żywienia, który nie tylko eliminuje z diety zboża, ale również strączki i nabiał, kukurydzę i ziemniaki, dlatego też skrobia wykorzystywana jest z innych źródeł, jak maniok jadalny. Protokół autoimmunologiczny (AIP) jest jeszcze bardziej restrykcyjny – eliminacji podlegają także m.in. nasiona i orzechy, które dość często goszczą w tradycyjnym paleo, m.in. w formie mąk, dlatego wypieki stają się nie lada wyzwaniem. Przepis nie jest niestety zgodny z dietą SCD (można spróbować z samą mąką kokosową i dodatkowym jajkiem). Więcej informacji na temat tych diet można przeczytać w jednym z pierwszych wpisów na stronie: tataj.

Piekłam te muffiny już dwa razy. Za drugim razem wyszły, jak dla mnie, smaczniejsze. Wprowadziłam do oryginalnego przepisu (z bloga Empowered Sustenance) trochę modyfikacji. Za pierwszym razem wyszły zbyt słodkie, a także wyczuwałam sodę. Po zmianach dla mnie są lepsze.

Składniki (10-12 sztuk):

1/3 szklanki mąki kokosowej

1/4 szklanki mąki tapiokowej

2 duże dojrzałe banany eko

1,5-2 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

1 łyżka soku z cytryny (lub dwie)

1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego virgine

1 łyżka żelatyny eko + 1/4 szklanki wody (zamiennik jaja) – w wersji wegańskiej wykorzystujemy agar (dla osób mogących jeść jajka można również je użyć – wystarczy jedno)

2-3 łyżki jagód (mogą być również mrożone)

opcjonalnie: skórka z cytryny, wanilia, ekstrakt z wanilii 

Przygotowanie:

  1. Łączymy w niewielkiej misce suche składniki: mąki, sodę, sól, cynamon.
  2. W większej misce dokładnie łączymy mikserem mokre składniki: kawałki banana (lub rozgniecione wcześniej banany), roztopiony olej, sok z cytryny, zamiennik jajka* (lub jajko, jeśli można) i opcjonalnie sproszkowaną wanilię/ ekstrakt z wanilii lub startą skórkę cytrynową.
  3. Następnie do mokrych składników dodajemy powoli suche składniki, cały czas miksując. Powinna postać dość puszysta i zwięzła masa.
  4. Do masy dodajemy 2-3 łyżki jagód. Delikatnie i równomiernie należy je wmieszać w masę.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wykładamy blachę do muffinów papierkami do pieczenia muffinów. Ja użyłam foremek silikonowych, które nie wymagają ani natłuszczania ani papierków.
  6. Łyżką nakładamy ciasto do przygotowanych foremek.
  7. Pieczemy 20-25 minut.

* Jak przygotować zamiennik jaja? Do małego garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Pozostawiamy na około 2 minuty. Następnie podgrzewamy żelatynę na niewielkim ogniu, rozpuszczamy ją, mieszamy energicznie, aż stanie się pienista. Wykorzystujemy następnie w przepisie.

muffiny_aip_bez+glutenu+bez+zboz+bez+mleka+bez+cukru

Zamiast jagód można użyć również inne owoce jak kawałki jabłka, maliny czy porzeczka. Dobrym dodatkiem będą też kawałki gorzkiej czekolady – jeśli nie ma przeciwwskazań.

Smacznego! :)

Polecane artykuły

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

1 Komentarz

  • Witam, przepis brzmi pysznie :) zastanawiam się tylko, czy wyjdzie z mąki kasztananowej zamiast tapiokowej? Pozdrawiam

Dodaj komentarz