Szybkie i pyszne muffiny AIP / paleo z jagodami – czyli wypieki bez zbóż, dodatku zamienników cukru, jaj, mleka, mąk z orzechów czy strączków. Specjalne słodkości w sam raz dla gości do przygotowania w 5 minut (nie licząc pieczenia) ;) Można przepis zmodyfikować także do wersji wegańskiej.
Dieta paleo to sposób żywienia, który nie tylko eliminuje z diety zboża, ale również strączki i nabiał, kukurydzę i ziemniaki, dlatego też skrobia wykorzystywana jest z innych źródeł, jak maniok jadalny. Protokół autoimmunologiczny (AIP) jest jeszcze bardziej restrykcyjny – eliminacji podlegają także m.in. nasiona i orzechy, które dość często goszczą w tradycyjnym paleo, m.in. w formie mąk, dlatego wypieki stają się nie lada wyzwaniem. Przepis nie jest niestety zgodny z dietą SCD (można spróbować z samą mąką kokosową i dodatkowym jajkiem). Więcej informacji na temat tych diet można przeczytać w jednym z pierwszych wpisów na stronie: tataj.
Piekłam te muffiny już dwa razy. Za drugim razem wyszły, jak dla mnie, smaczniejsze. Wprowadziłam do oryginalnego przepisu (z bloga Empowered Sustenance) trochę modyfikacji. Za pierwszym razem wyszły zbyt słodkie, a także wyczuwałam sodę. Po zmianach dla mnie są lepsze.
Składniki (10-12 sztuk):
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki mąki tapiokowej
2 duże dojrzałe banany eko
1,5-2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
1 łyżka soku z cytryny (lub dwie)
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego virgine
1 łyżka żelatyny eko + 1/4 szklanki wody (zamiennik jaja) – w wersji wegańskiej wykorzystujemy agar (dla osób mogących jeść jajka można również je użyć – wystarczy jedno)
2-3 łyżki jagód (mogą być również mrożone)
opcjonalnie: skórka z cytryny, wanilia, ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:
- Łączymy w niewielkiej misce suche składniki: mąki, sodę, sól, cynamon.
- W większej misce dokładnie łączymy mikserem mokre składniki: kawałki banana (lub rozgniecione wcześniej banany), roztopiony olej, sok z cytryny, zamiennik jajka* (lub jajko, jeśli można) i opcjonalnie sproszkowaną wanilię/ ekstrakt z wanilii lub startą skórkę cytrynową.
- Następnie do mokrych składników dodajemy powoli suche składniki, cały czas miksując. Powinna postać dość puszysta i zwięzła masa.
- Do masy dodajemy 2-3 łyżki jagód. Delikatnie i równomiernie należy je wmieszać w masę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wykładamy blachę do muffinów papierkami do pieczenia muffinów. Ja użyłam foremek silikonowych, które nie wymagają ani natłuszczania ani papierków.
- Łyżką nakładamy ciasto do przygotowanych foremek.
- Pieczemy 20-25 minut.
* Jak przygotować zamiennik jaja? Do małego garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Pozostawiamy na około 2 minuty. Następnie podgrzewamy żelatynę na niewielkim ogniu, rozpuszczamy ją, mieszamy energicznie, aż stanie się pienista. Wykorzystujemy następnie w przepisie.
Zamiast jagód można użyć również inne owoce jak kawałki jabłka, maliny czy porzeczka. Dobrym dodatkiem będą też kawałki gorzkiej czekolady – jeśli nie ma przeciwwskazań.
Smacznego! :)
Witam, przepis brzmi pysznie :) zastanawiam się tylko, czy wyjdzie z mąki kasztananowej zamiast tapiokowej? Pozdrawiam