ZUPA KREM Z CURRY, KALAFIORA I SELERA

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Obecnie pojawia się dużo przepisów na zupę z białych warzyw. Postanowiłam wypróbować coś i ja. Zupa krem z curry, kalafiora i selera – aromatyczna, rozgrzewająca. Po prostu pyszna (jeśli lubi się orientalne smaki)!

Bez zbędnych wstępów zapraszam do zapoznania się z przepisem :)

Składniki:

kalafior (sprawdzi się również mrożony) pokrojony w różyczki – około 500 g

seler pokrojony w kawałki – około 500 g

2 spore cebule pokrojone w piórka 

1,3 litra bulionu warzywnego (dla nie wegan – warto dodać bulion kolagenowy lub zrobić wywar kolagenowy)

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka kminu (lub mniej)

1/2 łyżeczki curry (średnio ostre)

pieprz czarny i sól do smaku

chilli lub pieprz cayenne – jeśli ktoś lubi

 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 st.C.
  2. Warzywa wymieszać z kminem, curry i olejem. Wyłożyć na blasze i piec przez 30 minut, do momentu zarumienienia się.
  3. Do gorącego wywaru dodać upieczone już warzywa. Gotować 15-20 minut, do momentu aż zmiękną.
  4. Zblenderować na gładko ręcznym blenderem.
  5. Dosmakować solą i pieprzem (ewentualnie również dodać chilli).
  6. Podawać z siekanymi orzechami lub innymi dodatkami.

zupa_z_bialych_warzyw_dietetyk_online

zupa z curry, kalafiora, selera

Zaprezentowana zupa krem jest niezwykle aromatyczna, nie wyczuwa się również selera, co jest pozytywną informacją dla tych, którzy nie lubią jego zapachu czy smaku. Moja wyszła dość ostra, dlatego również skutecznie rozgrzewa.

Smacznego!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *