QUINOA Z DODATKAMI

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Królewskie śniadanie na leniwą sobotę :) Bogactwo składników odżywczych, smaków i różnorodność kwasów tłuszczowych. To będzie szybki wpis, lepiej zabrać się za gotowanie! Oto królowa quinoa z dodatkami.

Składniki:

2-3 łyżki quinoa (komosy ryżowej)

1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam mleka sojowego, bo takie akurat miałam) lub zwierzęcego

1 łyżka nasion chia

mała garść rodzynek

3 orzechy włoskie

1 łyżeczka mąki kokosowej

1/2 pomarańczy

kawałek świeżego imbiru

1/4  łyżeczki cynamonu

opcjonalnie: miód, syrop klonowy, ksylitol, stewia do osłodzenia

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy w mleku z dodatkiem startego imbiru. Nasiona chia zalewamy w miseczce lub talerzu niewielką ilością wody, aby napęczniały (można również je zalać mlekiem).

Orzechy i rodzynki przekładamy na sitko i zalewamy wrzątkiem. Orzechy powinny być wcześniej namoczone kilka godzin.

Ugotowaną quinoa mieszamy razem z napęczniałymi nasionami chia, mąką kokosową, cynamonem, orzechami i rodzynkami.

Wierzch posypujemy świeżymi owocami.

quinoa+chia+didatki

Jeśli całość jest dla nas za mało słodka, możemy dosłodzić ksylitolem, stewią lub naturalnym miodem czy melasą bądź syropem klonowym. Przegląd „słodzików” można zleźć tu i tu (część III czeka nadal na swoją publikację ;) ).

Smacznej soboty! :)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or