PLACKI MOCY czyli WEGAŃSKIE ŚNIADANIE PRZED TRENINGIEM

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Uwielbiam placki, naleśniki i inne dania mączne. Myślałam, że życie na diecie bezglutenowej pozbawi mnie tej przyjemności. Stało się jednak inaczej! Smak inny, ale ciekawy. Gotowanie trudniejsze, ale sprawia dużo frajdy. Opisywane placki (jak zwykle) powstały z pozostałości po produkcji mleka domowego i tych składników, które standardowo mam zawsze w domu.

Placki wegańskie, bez cukru, bez glutenu i jaja. Świetna propozycja na śniadanie przed treningiem. Pełne dobrych węglowodanów.

Składniki:

180g papki kokosowej (pozostałej z domowej produkcji mleka, bądź zmielone namoczone wiórki kokosowe)

1/2 dojrzałego banana

4 łyżki mąki ryżowej

2 łyżki mąki amarantusowej

1 łyżka mąki z tapioki/ ziemniaczanej/ kukurydzianej

1 łyżka nasion babki płesznik 

1 łyżka siemienia lnianego (odtłuszczonego)

1 łyżeczka cynamonu

1-2 łyżki miodu bądź ksylitolu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia b/glutenowego

ekstrakt z wanilii

mleko kokosowe lub inne z nasion/pestek czy orzechów do sporządzenia ciasta (ok. 1/3 – 1/2 szklanki)

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy połączyć dokładnie mikserem, a następnie odstawić na 5 min, aby się cisto „związało”. Podstawą ciasta jest papka z wiórek kokosowych. To właśnie z nich wykonałam domowe mleko kokosowe (70g wiórek na 0,8L wody). Papkę można wykonać również miksując wcześniej namoczone i odsączone wiórki. Myślę również, że z powodzeniem można w przepisie użyć mąkę kokosową zmieszaną z wodą lub mlekiem roślinnym. Ciasto jest zwięzłe, dobrze smaży się bez tłuszczu. Jeśli jednak nie dysponujemy patelnią z dobrą powłoką, należy do smażenia użyć odrobiny oleju kokosowego, ghee (masło klarowane) bądź oleju rzepakowego.

placki wegańskie dla biegacza

diety specjalne

Usmażone placki najlepiej spożyć w towarzystwie świeżych owoców, np. pomarańczy, ananasa czy jabłka. Można je również posmarować konfiturą. Takie placki to dobra dawka węglowodanów przed treningiem. Obecność tłuszczu z kokosa zmniejsza tempo ich wchłaniania. Podobnie nasiona babki płesznik regulują glikęmię – obniżają poziom glukozy we krwi, dzięki czemu całość powinna dodać energię podczas treningu na dłuższy czas. Kokos i banan są również bardzo dobrym źródłem potasu, który wspomaga m.in. pracę mięśni, chroniąc przed skurczami.  Amarantus natomiast jest bogaty w żelazo i witaminy z grupy B oraz magnez, dlatego warto go wykorzystywać w dietach eliminacyjnych, wegetariańskich i wegańskich. Wciąż jego wartość odżywcza jest niedoceniana! Placki najlepiej spożyć w towarzystwie produktów z witaminą C (pomarańcza, kiwi, sok jabłkowy), która wspomaga wchłanianie żelaza, zawartego w roślinie.

Do dzieła! :)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 Komentarze

  • Bardzo fajny przepis! Zawsze się zastanawiałam co mogę zrobić z pulpą kokosową po produkcji mleka kokosowego :) dziękuję!

    • Bardzo dziękuję :) myślę, że ten przepis można wykorzystać również do sporządzenia muffinek. Najwyżej zwiększyć ilość banana i proszku do pieczenia. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Or