OWSIANKA PALEO/ SCD Z FIGĄ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Owsianka diety Paleo i SCD (Diety Specyficznych Węglowodanów) jest niezwykle odżywcza, a dodatkowo smakuje niemal jak deser. Idealne śniadanie dla aktywnych i lubiących słodki smak. Mój pierwszy posiłek 30-dniowego detoksu paleo. 

Chcąc zmotywować koleżankę do diety odchudzającej, postanowiłam razem z nią podjąć się zadania. Razem raźniej plus dodatkowa motywacja do działania. Po wnikliwej literaturze i analizie przypadków, zaleciłam jej wypróbowanie diety Paleo: 30 dni restrykcyjnej wersji (ścisłego Paleo), po tym czasie włączanie niektórych produktów (tych na których nam będzie zależeć i po których się dobrze będziemy czuć). W moim przypadku na pewno wróci kasza jaglana! Decyzja była podjęta m.in. ze względu na niewystarczające efekty wcześniejszych interwencji odchudzania. Dla mnie – będzie to możliwość sprawdzenia efektów diety, szczególnie związanych z samopoczuciem i trawieniem pożywienia.

Zasady diety Paleo zostaną opublikowane w późniejszym czasie. Od razu powiem – teorii ewolucyjnej stosowania diety nie popieram, podobnie jak profesorowie antropologii, co nie oznacza, że nie można uzyskać z jej stosowania pozytywnych efektów. Ale o tym później :)

Nie mając w diecie zbóż, należy odpowiednio i rozsądnie podejść do żywienia, aby nie doprowadzić do niedoborów, wzmożonej ketozy czy niedostatecznego spożycia węglowodanów. Tego typu diety powinny być stosowane pod kontrolą dietetyka.

Czym zamienić płatki?

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego 

4 orzechy włoskie (sparzone i moczone przez noc)

1 garść orzechów nerkowca (sparzone i moczone przez noc)

1 łyżka stołowa pestek dyni (sparzone i moczone przez noc)

1 łyżka nasion sezamu (sparzone i moczone przez noc)

1 kopiasta łyżka rodzynek (sparzone i moczone przez noc)

1 dojrzały banan

1 świeża figa 

opcjonalnie: sok z cytryny, cynamon

Przygotowanie

Składniki owsianki, tj. orzechy, pestki i nasiona oraz rodzynki sparzyłam wrzątkiem na sitku (zabijanie m.in. drożdżaków), a następnie pozostawiłam w przegotowanej wodzie na noc. W tym czasie „uruchamiane” są enzymy w nich zawarte, by móc w pełni skorzystać z dobroczynnego działania orzechów czy pestek, jak np. chelatowanie metali ciężkich czy usuwanie toksyn.

Rano należy wodę zlać (można ją wykorzystać, np. do podlania kwiatka). Następnie orzechy i nasiona rozdrabniamy nożem (bardzo łatwo się je sieka, bo są miękkie) lub blenderujemy razem z bananem i mlekiem kokosowym. Ja wszystkie składniki (oprócz figi) zblenderowałam (w blenderze kielichowym). Ważne jest, aby nie zmiksować wszystkiego na gładką masę. Nierówności są wskazane. Można również zblenderować z orzechami, nasionami i pestkami jedynie pół banana, a pozostałą część pokroić w kawałki i wrzucić do całości.

Taką „owsiankę” warto jeść w misce, najlepiej kolorowej, ponieważ całość nie jest zbyt gęsta i wygląda dość blado :) Kawałki świeżej figi kroimy i układamy na wierzchu. Całość można posypać cynamonem.

owsianka_SCD_paleo

Taką owsiankę mogą jeść wszyscy, którzy dobrze tolerują orzechy (dla osób na diecie SCD najczęściej dozwolona jest po pół roku stosowania diety) i które nie są na nie uczulone czy nadwrażliwe. Warto za każdym razem zmieniać gatunki orzechów,, np. zamiast orzechów nerkowca użyć 2-3 sztuki brazylijskich (źródło dziennej dawki selenu), a także użyć innych owoców suszonych czy nasion/ pestek (pamiętajmy także o maku!).

Jeśli nie wiesz co to jest dieta paleo, zajrzyj tutaj.

Smacznego!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or