MUS Z AWOKADO BEZ GLUTENU

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Prosty przepis, proste składniki, ale jaki efekt! Ten czekoladowy mus z awokado posmakuje niejednemu łasuchowi :) Bez glutenu, bez mleka, bez cukru. 

Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut z udekorowaniem i umyciem naczyń łącznie :) Modyfikując przepis, można stworzyć wersję wegańską, mleczną lub np. z orzechami. Kto co lubi i komu co wolno! Warto, aby pozostała jednak bez glutenu.

Składniki (jedna porcja):

miękkie awokado (u mnie dość małe, ok. 100-120 g)

1 łyżka kakao lub karobu (opcja dla alergików) – więcej jeśli chcemy bardzo czekoladowy smak

1 łyżka miodu naturalnego lub syropu klonowego (opcja dla wegan)

opcjonalnie: cynamon, ekstrakt z wanilii, namoczone orzechy, daktyle, wiórki kokosowe 

Przygotowanie:

Awokado myjemy, obieramy ze skórki (z miękkiego awokado bardzo ładnie odchodzi), usuwamy pestkę lub wydrążamy miąższ z przekrojonego. Przekładamy do miski lub blendera. Dodajemy pozostałe składniki i blenderujemy na puszysty krem.

Podajemy sam lub z owocami. Mi posmakował z pomarańczą.

deser z awokado bez glutenu

bez glutenu i bez mleka

Kakao, podobnie jak karob, jest niezwykle odżywcze. Jest nie tylko źródłem magnezu, ale również antyoksydantów, żelaza, cynku i chromu. Najlepsze jest kakao surowe. Więcej wartości odżywczej ma też kakao 100%, nieodtłuszczone, dlatego warto zawsze sprawdzać, co wybieramy w sklepie.

Studenci, uczniowie – taki deser to świetne odżywienie Waszego mózgu!

Smacznego :)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or