DOMOWA WĘDLINA – SPRAWDŹ JAKIE TO PROSTE

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Od dawna znany jest wpływ sklepowej wędliny na zdrowie człowieka. Na szczęście pojawiają się coraz częściej masarnie produkujące wędliny o podstawowym, bardzo prostym składzie. Wiadomo – trzeba jednak za nie odpowiednio zapłacić, ale i tak warto. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takich produktów bądź chcemy zaoszczędzić pieniądze, najlepiej kupić dobrej jakości mięso i przygotować je w domowy sposób. Taka domowa wędlina posmakuje nie jednej osobie. 

Przetworzone mięso jest uznawane za rakotwórcze. Ogłosiło to niedawno WHO, ale tak naprawdę o wiele wcześniej znane były skutki spożywania wędlin naszpikowanych solą przemysłową, azotanami i azotynami, konserwantami czy innymi dodatkami. Niestety – im tańsza wędlina, tym gorszej jakości wyrób. Nie ma cudów. Z tego też względu zachęcam do przygotowania domowej wędliny, którą można poporcjować i przechowywać w zamrażalniku na dłużej.

Oto dwa sprawdzone przepisy, które wykorzystuję u siebie w domu.

Soczysta pierś z kurczaka/ indyka

Składniki:

pierś z kurczaka/ indyka

marynata do natarcia: sól morska/ himalajska/ kłodawska, świeżo zmielony pieprz, oregano, mielona papryka, inne

mleko kokosowe lub zwierzęce (wiejskie; jeśli nie ma przeciwwskazań)

Przygotowanie

Pierś kurczaka myjemy, następnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i ziół/ przypraw. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin (minimum 3 godziny).

Następnie zalewamy mięso gorącym mlekiem. Doprowadzamy całość do wrzenia, gotujemy bardzo delikatnie przez 1-2 minuty.

Po tym czasie pozostawiamy mięso w zalewie do wystudzenia. Garnek trzymamy w cieple – zawijamy kocem.

Gotowe :)

Szynka gotowana zamiast wędliny

Składniki:

1 kg szynki

1 łyżka majeranku

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren kolorowego pieprzu

kilka ziaren jałowca

kilka liści laurowych

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru (dla kruchości mięsa; można ewentualnie cukier kokosowy; czy inne zamienniki cukru będą ok – nie jestem tego pewna)

1-2 łyżki soli morskiej/ himalajskiej lub kłodawskiej (trzeba sprawdzić słoność)

2 litry zimnej wody

Przygotowanie

Wodę gotujemy ze wszystkimi składnikami. Dodajemy mięso i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo  małym ogniu przez około 25 minut.

Po tym czasie wyłączamy gaz i odstawiamy całość do ostudzenia. Mięso przechowujemy w lodówce (w zalewie) przez półtorej doby (lub dwie).

Następnie doprowadzamy zalewę z mięsem ponownie do wrzenia, gotujemy 15-20 minut i znów pozostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy mięso z wywaru i kroimy zamiast wędliny.

W podobny sposób można przygotować również inne gatunki mięsa, np. karkówkę: gotujemy przez 15 minut i przechowujemy w zalewie przez 24 h, po czym ponownie gotujemy.

bez_glutenu_mieso_na_kanapke_domowa_wedlina

domowa_wedlina_mieso_na_kanapke

Dla dzieci, będących na diecie SCD, wykorzystuję również ten poniższy prosty przepis na domowe parówki.

Domowe „parówki – serdelki” z indyka

Składniki na 4 parówki:

200 g mięsa  z indyka (pół na pół udko i pierś)

1 jajko (surowe) / zamiennik

sól morska/ himalajska/ kłodawska do smaku

majeranek

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z solą, majerankiem i ugotowanym żółtkiem dwa lub trzy razy przez najmniejsze oczka.

Następnie miksować mięso z surowym jajkiem i oliwą na gładka papkę.

Mięso rozkładać na, posmarowanym lekko oliwą z oliwek, papierze do pieczenia. Formować mocno ściśnięte rulony (grubość można dostosować do swoich potrzeb). Można rulony związać sznurkiem. Piec w piekarniku.

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na marynaty do mięsa bądź na proste domowe wędliny?

Smacznego :)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *