CHLEB DYNIOWY PALEO

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kolejna odsłona specjalnego chleba. Jest bardzo ciekawy w smaku: słodki mimo braku miodu czy syropu, z nutką sezamową. Myślę, że może być również dobrym ciastem :) Świetnie smakuje z mięsem i pomidorem. Idealny dla Diety Specyficznych Węglowodanów czy Paleo.

Intensywnie żółty, trochę popękany, pachnący i smaczny – może stać się dobrym wypiekiem dla niejadka :)

Składniki:

2 szklanki pure z dyni (około 1 kg surowej) 
1 ugotowane i przetarte jabłko
2 szklanki mąki kokosowej
0,5 szklanki mąki sezamowej bądź zmielonych nasion sezamu (wykorzystać można młynek do kawy) 
1/4 szklanki oleju kokosowego lub klarowanego
2 jajka 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli Himalajskiej/ morskiej

Przygotowanie

  1. Pure z dyni: dynię myjemy, odcinamy korzonek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Trzeba włożyć w to trochę siły. Nie ma potrzeby jej obierać. Kawałki dyni przekładamy do garnka – najlepiej szerokiego a płaskiego – i gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Gdy dynia będzie gotowa, zlewamy płyn do szklanki (przyda się potem). Jeszcze gorącą dynię blenderujemy. Uważamy, aby się nie poparzyć! :) Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Puree z jabłka: jabłko myjemy, obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy w małej ilości wody do miękkości, następnie przecieramy przez sitko (ja przetarłam je bezpośrednio do masy dyniowo-kokosowej, aby nie brudzić kolejnego naczynia).
  3. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy mikserem. Jeśli ciasto jest za „suche” i składniki nie chcą się połączyć, dodajemy sok z dyni, który pozostał po jej gotowaniu, bądź sok jabłkowy, mleko kokosowe czy po prostu wodę.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C (termoobieg). Przygotowujemy wąską a długą keksówkę. Smarujemy ją olejem kokosowym lub masłem klarowanym i wysypujemy dozwoloną mąką (ja użyłam mąki z pestek arbuza).
  5. Ciasto chlebowe przekładamy do keksówki i dokładnie wypełniamy formę, używając ręki lub łyżki.
  6. Pieczemy przez 40 minut.
  7. Gotowy chleb paleo/SCD wyjmujemy dopiero po jego wystygnięciu.

chleb_SCD_paleo

kromka_chleb_paleo

Następnym razem spróbuję ten sam przepis wykorzystać w inny sposób, tj. pure z dyni i jabłka ubiję z jajkami i olejem (może go pominę?) na gładką i puszystą masę, a następnie dodam mąkę kokosową i z nasion, które wymieszam łyżką, a nie z mikserem, z powstałym puree. Może zmniejszę ilość mąki do 2 szklanek i dodam jajko? Zobaczymy! Na pewno dodam komentarz do tej drugiej metody :)

kromka

Nie wiesz co to dieta SCD albo paleo? Sprawdź tutaj.

Smacznego!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or