BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI DŻEMEM Z BORÓWKI

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Bardzo lubię wszelkiego typu naleśniki. Ostatnio dużo wyjeżdżałam, postanowiłam zatem umilić sobie powrót domowym posiłkiem – naleśnikami z dżemem. Te bezglutenowe naleśniki typu pancakes nie są tak puszyste jak te pszenne, ale również „rosną” i według mnie są smaczne.

Moje naleśniki są wegańskie. Można je jednak w odpowiedni sposób zmodyfikować – w zależności od potrzeb i gustu: mleko roślinne zamienić na mleko krowie lub kozie, zamiennik jaja w postaci babki płesznik na jajko lub mus owocowy (np. banana czy jabłko bądź gruszkę).

Składniki:

1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/3 szklanki mąki z amarantusa

1/3 szklanki mąki z ciecierzycy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka babki płesznik (zmielona) + 1/2 szklanki wrzątku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

2-2,5 szklanki mleka kokosowego

2 łyżki ksylitolu/ cukru trzcinowego

Przygotowanie

Zmielone nasiona babki płesznik zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystygnięciu mieszaniny, wszystkie składniki należy połączyć dokładnie mikserem. Ciasto powinno być nieco gęstsze a niżeli ciasto do typowych naleśników. Smażyć bez tłuszczu, na oleju rzepakowym, oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Patelnia powinna być jedynie lekko natłuszczona. Naleśniki są ciemne. Zmieniając mąkę z brązowego ryżu na mąkę z białego, otrzymamy delikatniejsze i jaśniejsze ciasto.

Na swój dżem borówkowy jest jeszcze zbyt wcześnie… Ale nic nie ucieknie! :) Pojawił się jednak na rynku nowy produkt – dżem borówki.pencake_bezglutenoweowy 80% (skład: borówki amerykańskie, zagęszczony sok jabłkowy, pektyna z jabłek). Można go kupić tutaj. Postanowiłam wprowadzić już odrobinę lata.

Dobrym dodatkiem do całości byłby serek wegański (migdałowy, z orzechów nerkowca), biały twaróg lub serek naturalny homogenizowany.

Smacznego!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or