5 PRODUKTÓW, KTÓRE NISZCZĄ TWOJE JELITA

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Jestem maniaczką jelitową :) Uważam, że są one podstawą, by zachować zdrowie, dobrą kondycję i dobre samopoczucie. Jak to możliwe? Otóż coraz więcej prac naukowych pojawia się właśnie związanych z rolą jelit w rozwoju wielu chorób, także psychicznych. Te niezdrowe produkty niszczą Twoje jelita. Spożywasz je?

Dlaczego warto dbać o jelita?

Mówiąc w skrócie – jeśli mamy zniszczoną błonę śluzową jelit, jeśli mamy niekorzystne środowisko w jelitach (zbyt kwaśne pH, złe bakterie i grzyby, zbyt małą ilość bakterii probiotycznych, pokłady niestrawionego pokarmu, itp.) wszystko to, co jest szkodliwe, nieprawidłowo zmetabolizowane i niestrawione może przedostać się do naszego krwioobiegu.

A te krążące w organizmie substancje mogą wpływać negatywnie m.in. na układ nerwowy (a zatem i mózg), mogą odkładać się w tkankach organizmu, po połączeniu się z przeciwciałem, które ma za zadanie ochronić organizm przed substancjami, które nie powinny krążyć w organizmie.

KONSEKWENCJE?

Złe samopoczucie, wahania nastroju, depresja, choroby stawów, choroby autoimmunologiczne, choroby skóry, przewlekłe zmęczenie, brak energii, astma czy AZS, inne… I oczywiście problemy jelitowe.

Jelita są głównym organem odpornościowym organizmu

Bez odpowiedniego żywienia nie możemy zapewnić prawidłowej kondycji jelit, a zatem i całego organizmu.

Jeśli ktoś się źle odżywia i mówi, że się czuje świetnie, to albo jest przyzwyczajony do określonego samopoczucia i nie wie jak naprawdę powinien się czuć albo gorsze samopoczucie nadejdzie niespodziewanie w przyszłości jako konsekwencja obecnego nieprawidłowego postępowania, np. w formie choroby przewlekłej.

Jakie produkty niszczą jelita?

Tych produktów stanowczo należy się wystrzegać!

Lista TOP 5 produktów wpływających na stan zapalny jelit i organizmu:

1. ŻYWNOŚĆ typu FAST FOOD

Gotowa żywność smakuje. Dzieje się tak za sprawą tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Szybkie jedzenie jest wygodne, ale mało wartościowe. Dostarczają organizmowi tak naprawdę śmieci, które zalegają w jelitach, ciężko się trawią, zakwaszają organizm i nie mają nic z określenia „pożywne”. Ogółem: duża ilość soli, tłuszczu (nasyconych kwasów tłuszczowych i typu trans, zbyt wysoka ilość kwasów prozapalnych omega-6), wysokooczyszczona mąka…

2. GOTOWE PRODUKTY PRZETWORZONE I PAKOWANE

Produkty gotowe, pakowane, zawierają konserwanty, sztuczne barwniki, cukier, tanie tłuszcze przemysłowe (nasycone, kwasy tłuszczowe trans), rafinowaną/ oczyszczoną mąkę, mają przeważnie wysoki indeks glikemiczny, znaczną kaloryczność i znaczną zawartość tłuszczu. Dodatki do żywności stosowane w gotowych paczkowanych produktach są często przyczyną alergii pokarmowych. Prozapalnie mogą działać również produkty kojarzone jako „zdrowa żywność”, a będące również wysoko przetworzone (zob. artykuł „Jak zdrowa dieta staje się niezdrowa„).

3. NAPOJE KOLOROWE

Wszelkie napoje kolorowe, niezależnie od marki czy ceny, niosą za sobą sztuczne (syntetyczne) barwniki, cukier i/lub słodziki, a w zależności od rodzaju napoju także silnie zakwaszający organizm – kwas ortofosforowy. Szkodliwy napój nie musi być wcale gazowany. Napoje herbaciane również są zaliczane do napojów kolorowych, słodzonych. Nie zapominajmy o wodach smakowych i napojach dla dzieci, które również są naszpikowane konserwantami, słodzikami i barwnikami! Wystarczy sprawdzić etykietę.

4. SŁODYCZE

Najgorszym wyborem jest produkt smażony w tłuszczu przemysłowym, z białej mąki ze słodkim nadzieniem i polany lukrem. Duża dawka cukru, tłuszczu (kwasy tłuszczowe typu trans), glutenu. Całość jest istnym zaproszeniem dla grzybów i złych bakterii do rozgoszczenia się w jelitach. Cukierki, żelki, batony (także te z witaminami) to duża dawka sztucznych barwników, cukru, kwasów tłuszczowych trans, wielu dodatków do żywności. Podobna sytuacja dotyczy gotowych paczkowanych ciastek. Zachęcam do czytania etykiet.

Obecnie jest wiele możliwości by przyrządzić zdrowe słodkości by od czasu do czasu umilić sobie życie na słodko.

5. ALKOHOL

Każdy alkohol szkodzi, także wino czy piwo. Każdy kieliszek czy butelka zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym raka. Oczywiście alkohol spożywany w umiarze może wspomóc, np. trawienie (czerwone wino wytrawne), ale spożywanie alkoholu przy jednocześnie stosowanej złej diecie, nie przyniesie korzyści, a wręcz przyspieszy procesy niszczące organizm.

Lista jest dłuższa, jednak każda osoba, która postara się wyeliminować z diety chociaż te 5 grup produktów, będzie już zwycięzcą. Kolejne kroki będą tylko łatwiejsze :)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or