5 INFORMACJI, KTÓRE WARTO ZNAĆ O OWOCACH

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Owocowe szaleństwo już się rozpoczęło. Robimy desery ze świeżymi owocami, przetwory, kompoty, domowe lody i zajadamy się nimi, czasem bez opamiętania. Wiemy o nich wiele, ponieważ towarzyszą nam przez cały rok, codziennie. Zawsze jednak znajdzie się kilka informacji na ich temat, które nas zaskoczą. 

Owoce są źródłem witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, enzymów i innych substancji bioaktywnych. Powinny być istotnym elementem codziennej diety. Najwięcej dobrego z owoców pozyskamy spożywając je w formie nieprzetworzonej, świeże. Pamiętajmy, że lepiej owoce zjeść niż wypić sok, nawet świeżo wyciśnięty. Mimo swoich właściwości, owoce są też przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych, a także spożywane w dużych ilościach mogą być przyczyną nadwagi i wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi. Istotne jest zatem, aby indywidualnie dobierać ilość, formę oraz rodzaj owoców.

5 INFORMACJI NA TEMAT OWOCÓW, O KTÓRYCH NIE WSZYSCY SŁYSZELI

1. owoce zawierają naturalne enzymy, które wspomagają trawienie

Osoby, które mają problem z trawieniem, powinny spróbować wesprzeć swój układ pokarmowy pokarmami, które są źródłem naturalnych enzymów trawiennych.

Owoce, które zawierają enzymy trawienne to, m.in.:

  • ANANAS

ananas

Ananas zawiera bromelinę, która jest związkiem wieloenzymatycznym. Jej działanie wspomaga trawienie tłuszczu oraz rozkład niestrawionego białka, zaleganie którego może być przyczyną problemów skórnych. Dodatkowo enzymy zawarte w ananasie wpływają na rozluźnienie mięśni, dzięki czemu ananas może łagodzić bóle miesiączkowe. Istnieją badania naukowe wykazujące działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne bromeliny.

  • PAPAJA

papaja

Papaja jest źródłem takich enzymów jak papaina, amylaza i proteaza. Wspomaga jednocześnie procesy trawienia białek, tłuszczy i węglowodanów, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji suplementów enzymatycznych. Papaina pobudza apetyt oraz produkcję soków trawiennych przewodu pokarmowego. Papaja dodatkowo wspiera rozwój dobrej mikroflory jelitowej, przyczynia się do detoksykacji jelitowej, a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

  • MORELE

morele

Morele są bogate w enzymy trawienne. Zawierają m.in. inwertazę, która rozkłada sacharozę do węglowodanów prostych, łatwo przyswajalnych w organizmie: glukozy i fruktozy. Dzięki temu, możemy wspomóc organizm w szybszym pozyskaniu energii z węglowodanów. Inwertaza jest również antyoksydantem. W przemyśle farmaceutycznym przede wszystkim wykorzystuje się pestki moreli, ze względu na ich bogatsze źródło enzymów i witamin w porównaniu do miąższu owocu. 

  • KIWI

kiwi

Zjadanie kiwi po obfitym posiłku zmniejsza uczucie pełności i dyskomfortu w brzuchu. Naukowcy oznaczyli w kiwi unikalne enzymy, trawiące białko czerwonego mięsa, nabiału i ryb. Już jeden owoc wspomaga układ pokarmowy osób, które borykają się z problemem trawienia białka, po zjedzeniu wysokoproteinowego posiłku. Skład enzymów w kiwi jest na tyle kompletny, że są one w stanie samodzielnie strawić białka jogurtu, sera czy tuńczyka.    

2. truskawki zawierają najmniej węglowodanów 

Truskawki, mimo że są słodkie, ogółem zawierają najmniej węglowodanów (7,2 g/ 100 g), przy czym są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego (1,8 g/ 100 g).

Dla porównania, więcej węglowodanów ogółem, przy jednocześnie zbliżonej zawartości błonnika pokarmowego, zawierają takie owoce jak: banan (23,5 g/ 100 g), brzoskwinia (11,1 g/100 g), grejpfrut (9,8 g/100 g), mandarynki (11,2 g/100 g), pomarańcza (11,3 g/100 g).

3. cytryna wcale nie zawiera dużo witaminy C

Cytryna ma wiele właściwości, powinna stale gościć w naszej kuchni, jednak opinia, że jest bogatym źródłem witaminy C jest przesadzona. Cytryna zawiera 50 mg witaminy C w 100 g, a rzadko kto zjada cały owoc.

Bogatymi źródłami witaminy C są:

  • czarna porzeczka –  filiżanka owoców pokrywa 318 % dziennego zapotrzebowania
  • truskawki – filiżanka owoców pokrywa 113 % dziennego zapotrzebowania
  • pomarańcze – średnia sztuka pokrywa 93 % dziennego zapotrzebowania
  • ananas – filiżanka owoców pokrywa 105 % dziennego zapotrzebowania
  • kiwi – 1-2 sztuki pokrywają 85 % dziennego zapotrzebowania
  • grejpfrut – 1/2 sztuki pokrywa 59 % dziennego zapotrzebowania
  • papaja – średnia sztuka pokrywa 224 % dziennego zapotrzebowania

4. owoce są naturalnie niskokaloryczne

Owoce należą do produktów niskokalorycznych. W większości przypadków, owoce dostarczają mniej niż 50 kcal w 100 g.

Wyjątkami pozostają: winogron (69 kcal/100 g), awokado (160 kcal/100 g), banan (95 kcal/100 g), czereśnie (61 kcal/100 g), ananas (54 kcal/100 g), gruszka (54 kcal/100 g), kiwi (56 kcal/100 g).

Nie oznacza, że można je jeść bez opamiętania. W przypadku owoców nie należy kierować się zasadą „im więcej, tym lepiej”.

Dla porównania, przeciętne (średnie) jabłko dostarcza 94 kcal (180 g), średni banan 114 kcal (120 g, ze skórką), a nektarynka 55 kcal (115 g). Szklanka borówek natomiast to 80 kcal (140 g), szklanka truskawek – 42 kcal (150 g), duża kiść winogron – 350 kcal, a 1/2 kg czereśni dostarcza ok. 300 kcal.

Powinniśmy się ograniczyć do 2-3 porcji owoców dziennie i spożywać je do godz. 16:00, ze względu na znaczną zawartość naturalnych cukrów.

5. nie tylko pomarańczowe owoce są dobrym źródłem beta-karotenu

Silny antyoksydant beta-karoten najczęściej jest kojarzony z marchewką. I słusznie, ale nie wszyscy wiedzą, że dobrym źródłem tego związku są także owoce i to nie te pomarańczowe. W trosce o dobry wygląd skóry w lecie, powinniśmy wzbogacić nasz jadłospis w świeże warzywa i owoce. Zostało potwierdzone, że suplementy z beta-karotenem, które są popularne wśród kobiet w okresie wakacyjnym jako środki wspomagające opalanie, nie działają. Jedynie naturalny beta-karoten (razem z innymi związkami zawartymi w owocach i warzywach) w pozytywny sposób wpływają na wygląd skóry.

Powyżej 100 mikrogramów beta-karotenu w 100 g produktu możemy znaleźć w takich owocach jak: 

  • agrest (160 µg/ 100 g)
  • arbuz (230 µg/ 100 g)
  • brzoskwinia (595 µg/ 100 g)
  • melon (1100 µg/ 100 g)
  • morele (1523 µg/ 100 g)
  • nektarynka (103 µg/ 100 g)
  • pomarańcza (114 µg/ 100 g)
  • śliwki (295 µg/ 100 g)
  • wiśnie (240 µg/ 100 g).

Aby móc dłużej cieszyć się owocami sezonowymi, warto je pomrozić, przygotować zdrowe przetwory lub ususzyć.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dodaj komentarz

Or